Podzimní období přináší změnu nejen v přírodě, ale i v našich denních rytmech. Děti se vrátily do škol, my dospělí jsme zpět v plném pracovním nasazení, a právě teď je důležitější než kdy jindy věnovat pozornost tomu, co během dne jíme. Jako výživová poradkyně s 20letou praxí a propagátorka FEMCODE™ metody vidím, že právě svačiny a pracovní obědy jsou často tím, co podceňujeme – a přitom mají zásadní vliv na naši energii, soustředění i celkové zdraví.
České děti mají jeden zajímavý zvyk – často jedí, nebo spíš mlsají, při každé přestávce. Setkávám se s tím pravidelně při přednáškách ve školách. Jenže lidské tělo potřebuje čas na zpracování potravy a neustálé „zobání“ narušuje přirozené trávicí cykly.
– Naučte děti jíst svačinu během jedné konkrétní přestávky (ideálně té delší)
– Po zbytek dopoledne by měly pouze pít vodu – kvalitní hydratace je pro soustředění často důležitější než další jídlo
– Svačinu připravte tak, aby byla nutričně vyvážená a dítě skutečně zasytila
1. Kvalitní bílkovinu – ta zajistí dlouhodobější pocit sytosti
– Tvaroh nebo řecký jogurt (můžete je ochutit trochou medu nebo ovocem)
– Vařené vejce
– Kvalitní šunka s vysokým obsahem masa
– Domácí pomazánka (tvarohová, hummus, mrkvová s tvarohem)
2. Komplexní sacharidy – pro stabilní energii
– Celozrnné pečivo (žitný chléb, celozrnná bageta)
– Domácí müsli tyčinky s ovesnými vločkami
– Celozrnné krekry
3. Ovoce nebo zeleninu – pro vitamíny, minerály a vlákninu
– Sezónní ovoce (jablka, hrušky), klidně předem nakrájené
– Cherry rajčátka, paprikové proužky, okurkové plátky
– V chladnějších dnech i tepelně upravená zelenina (dušená mrkev, pečená dýně)
4. Zdravé tuky – pro podporu vstřebávání vitaminů a pocit sytosti
– Hrstička ořechů nebo semínek (vlašské ořechy, dýňová semínka)
– Avokádo
– Olivový olej v pomazánce
– Zapojte děti do přípravy – co si samy vytvoří, to s větší pravděpodobností i snědí
– Používejte barevné krabičky – vizuální stránka jídla je pro děti důležitá
– Připravte „stavebnici“ svačiny – dejte dětem na výběr z několika zdravých ingrediencí v každé kategorii a nechte je sestavit vlastní svačinu
– Vyhněte se balenému pečivu a sušenkám – obsahují zbytečně mnoho cukru, soli a průmyslově zpracovaných tuků
Jako dospělí máme jiné energetické potřeby a často bojujeme s typickým odpoledním poklesem energie kolem 14-15 hodiny. Správně načasovaná a složená svačina může tomuto útlumu efektivně předejít a pomoci vám udržet vysokou produktivitu po celý den.
– Pro podporu soustředění: Jablko + 10 mandlí
– Pro dlouhodobou energii: Miska tvarohu se lžící lněných semínek
– Pro rychlé doplnění sil: Žitný chléb s tvarohovou pomazánkou a rajčetem
– Podzimní specialita: Bílý jogurt se skořicí, dýňovými semínky a lžičkou medu
Ideální načasování svačiny je přibližně 2-3 hodiny po snídani a 2-3 hodiny po obědě. Pokud snídáte v 7:00 a obědváte ve 12:00, pak optimální časy pro svačiny jsou kolem 10:00 a 15:00.
Realita mnoha pracujících lidí je taková, že nemají čas nebo možnost zajít si na teplý oběd do restaurace. V takovém případě je kvalitní „lunch box“ skvělou alternativou. Klíčem je vyváženost a praktická příprava.
1/4 talíře kvalitní bílkoviny
– Libové maso
– Vařená vejce
– Pečená ryba (losos, treska)
– Luštěniny (cizrna, čočka)
– Tofu nebo tempeh ( nejen pro vegetariány)
1/4 talíře komplexních sacharidů
– Vařené brambory nebo batáty
– Hnědá rýže nebo quinoa
– Celozrnné těstoviny
– Kuskus nebo bulgur
– Celozrnné pečivo
1/2 talíře zeleniny
– Kombinace různých druhů pro pestrost živin
– V chladnějších dnech je vhodné zeleninu tepelně upravit
– Nezapomeňte na listovou zeleninu bohatou na železo a vápník
– Batch cooking: V neděli si připravte větší množství základních surovin na 2-3 dny dopředu
– Investujte do kvalitních nádob: Termoska na teplá jídla nebo kvalitní vzduchotěsné krabičky udrží jídlo čerstvé
– Připravte si dresink zvlášť: Přidejte ho až těsně před konzumací, aby zelenina nezvlhla
– Nezapomeňte na hydrataci: K obědu si vždy dejte sklenici vody nebo neslazený čaj
Perfektní na celozrnné pečivo nebo k zelenině jako dip – pro dospělé i děti
Ingredience:
– 200g dýně Hokkaido
– 250g polotučného tvarohu
– 1 stroužek česneku
– Sůl, pepř
– Lžička olivového oleje
– Špetka mleté kurkumy a zázvoru
Postup:
1. Dýni nakrájejte na kostky a upečte v troubě při 180°C asi 20 minut doměkka
2. Vychladlou dýni rozmixujte s tvarohem a česnekem
3. Dochuťte solí, pepřem, kurkumou a zázvorem
4. Před podáváním pokapejte olivovým olejem
Výživná snídaně nebo svačina, kterou připravíte večer předem
Ingredience:
– 50g ovesných vloček
– 150ml mléka (kravského nebo rostlinného dle preferencí)
– 1 jablko
– Lžička skořice
– Lžíce řeckého jogurtu
– Lžíce nasekaných vlašských ořechů
Postup:
1. Vločky smíchejte s mlékem a nechte přes noc v lednici
2. Ráno přidejte nastrouhané jablko, skořici, jogurt a ořechy
3. Můžete dochutit trochou medu, pokud potřebujete sladší variantu
Perfektní oběd do práce, který můžete připravit na několik dní dopředu
Ingredience:
– 400g kuřecích prsou
– 1 batát
– 2 mrkve
– 1 červená paprika
– 1 cibule
– 2 lžíce olivového oleje
– Bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián)
– Sůl, pepř
Postup:
1. Zeleninu nakrájejte na větší kusy, kuřecí prsa na menší kousky
2. Vše promíchejte s olivovým olejem a bylinkami
3. Pečte v troubě při 180°C asi 30 minut
4. Po vychladnutí rozdělte do krabiček a uchovávejte v lednici
Zdravé stravování během pracovního a školního dne není o dokonalosti, ale o jednoduchých, praktických návycích, které můžete dlouhodobě dodržovat. Klíčem je příprava předem a vyváženost všech základních živin.
Pamatujte, že jídlo by mělo být zdrojem energie a potěšení, ne stresu. Pokud potřebujete individuální konzultaci nebo máte specifické otázky k vašemu jídelníčku, neváhejte mě kontaktovat.
Renata Dufková
Výživová poradkyně a fitness trenérka s 20letou praxí
Autorka FEMCODE™ metody
💫 PROLOMTE KÓD SVÉHO TĚLA:
9TÝDENNÍ TRANSFORMAČNÍ CESTA K LEHČÍMU JÁ
V mé 9týdenní výzvě "Lehčí já: 9 týdnů transformace" tě provedu osvědčeným systémem, který pomohl stovkám žen zhubnout 5-10 kg bez počítání kalorií, extrémních diet a věčného jojo efektu.
[CHCI VĚDĚT VÍC O VÝZVĚ] →