Vánoční cukroví: Jak si užít tradici s rozvahou a zdravými tipy

Blíží se doba pečení vánočního cukroví a mnoho z nás už přemýšlí nad tím, jaké recepty letos vyzkouší. Abychom si tuto krásnou tradici opravdu užili bez zbytečného přibírání, je důležité myslet především na kontrolu porcí. Cukroví může být součástí vánočních oslav, ale klíčem je umírněnost – když si dáte menší množství, můžete si každé sousto vychutnat bez výčitek. Plánování menších porcí a rozhodnutí péct třeba jen pár oblíbených druhů pomůže udržet příjem kalorií v rovnováze a zároveň si udržíte energii na všechny vánoční radosti.

Zdravější varianta pro oblíbené recepty

Pokud máte chuť udělat letos něco víc pro své zdraví, zkuste v receptech provést několik drobných úprav, které mohou snížit obsah cukru a zvýšit výživovou hodnotu cukroví.

  • Cukr nahraďte erythritolem nebo jiným přírodním sladidlem, které má nižší glykemický index a je tak vhodné také pro diabetiky.
  • Zaměňte mouku za celozrnnou špaldovou nebo použijte mandlovou mouku, která dodá těstu zdravé tuky a jemnou oříškovou chuť.
  • Přidejte ořechy, semínka nebo vlákninu, například chia semínka nebo mleté lněné semínko, což zvyšuje sytivost cukroví a dodává tělu cenné živiny.

Jednoduché cukroví bez pečení

Nemusíte zoufat, pokud nejste typ, který se rád dlouho věnuje pečení. Vánoční atmosféru můžete navodit i jednoduchými a výživnými dobrotami. Například datle plněná mandlí a politá kvalitní hořkou čokoládou je skvělou alternativou cukroví – má vysokou sytící schopnost, je přirozeně sladká a dodá tělu zdravé tuky a vlákninu.

Vánoční pečení jako zážitek

Cukroví může být i příležitostí k hezkým společným chvílím s rodinou nebo přáteli. Příprava cukroví je o tradici, která propojuje generace. Užijte si pečení jako společný zážitek, kdy si můžete s blízkými připomenout tradice a vytvořit krásné vzpomínky.

Závěr

Tradice vánočního cukroví patří k těm, které dělají svátky výjimečnými. Malé úpravy receptů a kontrola porcí vám umožní užít si oblíbené sladkosti a zároveň podpořit své zdraví. Připravte se v předstihu a letos zkuste pojmout pečení cukroví s rozvahou – vaše tělo vám za to poděkuje!

Renáta Dufková
Výživou se zabývám už asi od 7 let, kdy jsem si začala uvědomovat, že jsem tlustá. Tehdy jsem prostě zkoušela jíst méně a pamatuji si, že jsem podle knihy cvičila doma kalanetiku. Ne, že by to nějak výrazně pomáhalo, dnes vím, proč to tak bylo. Jíst méně totiž není ta správná cesta. Důležité je jíst lépe! Studium výživy jsem si nechala až po druhém porodu. V té době jsem už celkem zdravě jedla, dost se hýbala, abych se udržela tak nějak v kondici, ale potřebovala jsem vědět prostě víc. Akreditované kurzy výživového poradenství mám celkem 4, nespočet menších kurzů, školení a diskusních akcí na téma výživy.  Trenérských kurzů mám ještě více. Pohyb je nedílnou součástí mého života a s laskavostí vedu své klienty také k pohybu. Vzhledem k pestrosti mých znalostí a zkušeností si troufám tvrdit, že můžu radit ostatním, co mají dělat :-) Výživovému poradenství i vedení pohybových lekcí (TRX a poweryoga) se věnuji téměř 20 let. 
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.